söndag 29 augusti 2010

Choklad i massor!

Jag och maken lämnade barnen hos farfar och hans sambo för att tillbringa en natt på hotell i Göteborg. Det var riktigt skönt att komma iväg även om man saknar barnen. Vi bodde på First Hotel G vilket var riktigt fint, fast jag saknade pannkakorna på frukostbuffén *ler*. På lördagen gick vi i alla fall på Liseberg då vi båda gillar att åka karuseller, det blev en trevlig dag med fint väder. Jag gillar ju att spela på godishjulen och var ju tvungen att göra det även denna gång. Tog ut 300:- och bestämde mig för att jag fick spela upp dem om jag ville. Sagt och gjort, jag började spela och hade riktigt tur, redan innan 200:- var slut så hade jag vunnit fyra stycken stjärnvinster *lycklig*

En Geisha stjärnvinst, en kexchoklad sjärnvinst, en marabou mjölkchoklad stjärnvinst och en toblerone stjärnvinst blev det. Hela 8 kg choklad. Dock saknas lite på bilden, lite choklad gick åt på kvällen och sedan lämnade vi en stor påse till farfar och Ann-Kristin för att de passat våra barn.


Men vad gör man nu med all denna choklad? Goda fyllningar till tårtor, kanske något annat? Vad sjutton kan man göra med kexchokladen, förutom att äta den som den är då?! Några tips?

6 kommentarer:

Disa sa...

Grattis till vinsterna!

Kexchokladen tror jag passar bra i botten till cheesecake. Och även i cheesecake-smeten.

Om du vill ha grundrecept så är det bara o säga till.

Jennie sa...

Disa: Jag tar gärna del av ditt grundrecept! Kan nog bli riktigt gott med kexchoklad i cheescake.

Sandra sa...

Vilken tur du har! Jag brukar aldrig vinna!!! ;)

Disa sa...

Botten:
Chokladkex (vad ska vi gissa på... 3stk? - ha det så tjockt du vill ;) )
50 gr smält smör


Cheesecake:
400 gr Philadelphiaost
1 liten burk créme fraiche
0,5 dl socker
6 st gelatinblad (eller 3 tsk gelatinpulver)
3 msk citronsaft
1 dl karameller
1-2 st kexchoklad
2,5 dl vispad grädde


Gelatin på toppen:
8 st gelatinblad (eller 4 tsk gelatinpulver)
200 gr karameller
5 dl kokande vatten


De karameller jag använde då jag bodde på Island var dessa:
http://nammi.is/noa-kongur-cherry-hard-candy-150-gr-p-217.html?zenid=79e8b6886e57ac0c57b15c58a10587c6
och enl. denna sida säger de att de smakar "cherry" men jag vet inte om jag håller med, det var lite speciell smak, inte direkt någon fruktsmak. Jag skickar dig en påse längre fram ;) Tills vidare får du prova med andra karameller som smaksättning. Fruktkarameller är nog inte så dumt.


Smula kexchokladen o blanda den med smör. Ha den i botten på en form med avtagbara kanter. Låt svalna.

Rör ihop Philadelphiaost o créme fraiche samt sockret, tja eller vispa tills sockret har löst upp sig.
Smält gelatinen o kyl sakta ner den genom att späda ut den med citronsaften. Blanda sen med Philadelphiasmeten.
Hacka karamellerna och kexchokladen o blanda i smeten.
Rör sen ner vispad grädde.
Häll denna smet ovanpå kexchokladbotten och ställ i kylen.

Gelatin på toppen:
Smält karamellerna i vattnet o blanda ner gelatin. Låt detta svalna o ha det ovanpå cheesecaken, ett tips är att hälla försiktigt på "baksidan" av en sked så det inte bildas "hål" där man häller.

Lycka till o smaklig cheesecake!


Ps. Här är bild av min egen sån här tårta
http://lh3.ggpht.com/_gwEcgVmrXQ4/TDxuFTMp-CI/AAAAAAAAE0c/3KJo8WqB-f4/s720/cheesecake.JPG

Jennie sa...

Disa: Tackar tackar!!! Det måste jag prova, ska bara bli färdig till det och få tid, i helgen är det en kombinerad dop och bröllopstårta som ska göras så denna vecka får det bli dekorationer till den men sen så :-)

Erika - Bakglädje sa...

Vilka vinster. Nu har ni choklad för ett bra tag framöver. :-)