tisdag 16 november 2010

Slabang

Jag berättade ju om att jag gjorde en rulltårta till min födelsedag. Det blev tyvärr ingen tårta då tiden inte räckte till. Förövrigt är jag inte så glad för tårtor efter alla otaliga tårtor jag gjort de senaste åren. Därför fick det i år bli en Slabang. Slabang är en chokladrulltårta med marsipan på insidan och en fyllning av vaniljgrädde och banan. Supergod måste jag säga! Vi har ett fik lite utanför markaryd, Gräddhyllan, där det serveras Slabang. När jag varit där och fikat och provat denna har jag funderat på att det ju inte kan vara så svårt att göra själv. Sagt och gjort, så här blev den. Vill någon prova att göra denna supergoda rulltårta så kommer receptet här:


Slabang
3 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vänd ner i smeten. Bred ut i smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 5 minuter i 250 grader i vanlig ugn eller 200 grader i varmluftsugn. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och låt svalna


Kavla sedan ut 150-200 g grön marsipan (jag använde marsipan med päronsmak) och lägg det på kakan så att det täcker hela.
Vispa sedan 5 dl grädde och rör ner 2 msk marsan snabbvaniljpulver. Lägg i 2 skivade och hackade bananer i grädden. Bred på rulltårtan och rulla ihop. Klart!

8 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Min mamma brukar göra Slabang. :-)
Den är verkligen supergod. Men hon gör den inte som rulltårta utan har på marsipanen och sen även smörkräm på botten, sen rätar hon ut två bananer och lägger i mitten och klickar på grädde och viker upp kanterna. Annars är det helt lika. :-)
Vad sugen jag blev på den nu!

Annica - annicake sa...

oj vad gott det här lät! har aldrig hört talas om slabang, men receptet är verkligen tilltalande att testa måste jag ju säga! :)

Maria sa...

Har jag aldrig hört talas om, men det lät onekligen väldigt spännande. Blir nog ingen sån här för banan nedröstas kvickt, men kul att läsa om det :-)

Jennie sa...

Erika: Vad roligt att det finns olika varianter. Hur exakt menar du att hon viker sin?

Annica: Den är verkligen jättegod!

Maria: Man skulle ju kunna byta ut bananen. Kanske mot koncerverade päron då marsipanen (odense) har päronsmak, eller använda den rosa marsipanen med jordgubbssmak och använda jordgubbar eller hallon istället för banan.

Anonym sa...

Vad gott det ser ut! =)

sv: Hur brukar chokladen bete sig när du använder lite olja? Funderar på vad det kan vara för skillnad mot kokosfett =)
Kan för övrigt varm rekommendera oljefärgern, gör choklad såå mkt roligare =)

Jennie sa...

Sockerrus-Lisa: Oljan gör ju chokladen mer glansig, den håller sig mycket längre innan den stelnar, nackdelen är ju dock att det faktiskt tar lite tid innan chokladen stelnar. Antar att kokosfett gör chokladen hårdare när den stelnar och glansigare. Måste nog prova kokosfett, trot nästan det är bättre, fast det kanske beror på vad man gör med chokladen. Ja, oljefärg måste jag nog köpa med nästa beställning, verkar toppen.

Evelina sa...

Gud så gott! Det här ska jag prova göra!! :D

Annika sa...

Har aldrig hört talas om slabang, men jag MÅSTE testa den!! Låter verkligen gudomligt god. :-)