torsdag 29 juli 2010

Mina första Macarons


Så här blev mina första Macarons. Jag vet ungefär tusen saker jag gjorde fel men man lär ju av sina misstag. Det var dock riktigt roligt och jag vill gärna göra fler igen, gärna så fort som möjligt. Goda var dom i alla fall, smörkrämen har smak av skogsbär.

onsdag 28 juli 2010

Macarons

Alla gör dessa ursöta, vackra och färgglada kakor. En marängkaka gjord på mandel med smörkräm emellan. Vill också göra dem men har fått för mig att det är fasligt svårt. Vilket recept ska man välja? Får väl räkna med att misslyckas några gånger innan de blir så där superfina, bild lånad från arla.se


tisdag 27 juli 2010

En till tävling :-)

Hittade en tävling om så fina cupcakesformar hos http://www.maddesmumms.blogg.se/ , formarna kommer från http://www.klarafardiga.com/ som har en massa roliga formar på sin sida. Finns så många fina där som jag bara vill ha! Var med och tävla du också.

TÄVLING! Massa Formar & Strössel!




Jag är med och tävlar om superfina formar och strössel på http://bakpassion.blogg.se/category/tips.html Var med du också!

söndag 25 juli 2010

Fyllda chokladcupcakes med mintfrosting




Här är de färdiga mini-cupcakesen. Tycker det är rätt gulligt med små cupcakes och dessutom orkar man ju äta en hel (eller kanske två) vilket jag inte alltid tycker man orkar med stora amerikanska muffins. Tänkte bjuda på en steg-för-steg beskrivning på hur jag gjorde dem, både chokladmuffinsen, fyllningen med chokladtryffel, samt frosting och dekoration.



Allt ingredienser till muffinssmeten är ihopblandade.




Smeten hällde jag i en spritspåse och spritsade i de små formarna för att slippa kladda med skedar och få smet på muffinskanterna.



I orginalreceptet stod det att det skulle bli 12 st men jag fick 33 st minisar :-)



När jag satt in muffinsen i ugnen påbörjade jag chokladtryffeln.





Efter en kort stund i grytan (utan att koka) blev den så här.



Samtidigt var muffinsen färdiga.



Med en äppelutkärnare gjorde jag ett litet hål i varje muffins.



I hålen hällde jag chokladtryffelsmeten. Kanske inte så snyggt men det syns ändå inte när frostingen kommer på.


Alla ingredienser till frostingen ihoprörda. En del färgades blå och den andra fick vara vit. Sen påbörjad projekt spritsa med tvåfärgad frosting, efter inspiration av Erika som har bloggen bakglädje.


Den blå frostingen i en spritspåse och den vita i en. Sen klipps ett litet hål längst ner på vardera spritspåse.

Därefter la jag dessa spritspåsar jämte varandra i en till spritspåse med den tyllen jag ville använda. Sen är det bara att börja spritsa.

Små lila hjärtan fick räcka som dekoration.


Och här är resultatet!

Receptet följer här:

Chokladmuffins (en våg behövs för detta recept):

125 g socker
125 g smör
2 ägg
100 g mjöl
2 msk mjölk
2 msk kakao

Vispa socker och smör (rumsvarmt). Tillsätt ägg och mjölk och därefter mjöl och kakao. Ska gräddas i 190 grader. I orginalreceptet står det 10-12 minuter, jag hade mina inne i 7-8 minuter.

Chokladtryffel:

100 g mörk choklad
1 dl grädde
1 msk smör

Allt blandas i en gryta och värms tills den blir en len smet, ska ej koka.

Mintfrosting:

200 g philadelphia
50 g smör
1 dl florsocker
Blå färg
mintessens efter smak, jag hade drygt 1 tsk i (det går bra att köpa pepparmintsarom från en vanlig mataffär)

Frostingen bara blandas ihop. Ställ den i kylen så att den hinner stelna lite innan den spritsas.

fredag 23 juli 2010

MIF tårta



Min systers stora kille fyller 8 år på tisdag, 27/7. Hans största intresse i hela världen är fotboll och då är det MIF (Markaryds idrottsförening) som gäller. Han önskade sig en tårta med MIF märket på. Det var ganska pilligt att göra med jag blev ganska nöjd i alla fall.




Förutom MIF märket ville han ha siffror runt om tårtan. Speciellt viktigt var det att nr 17 var med för det har hans pappa alltid haft när han spelat i MIF.



En liten fotboll fick också plats på tårtan, ifall någon inte hade koll på att det är fotboll han gillar ;-) Tårtan var fylld med jordgubbsmousse och vaniljgrädde. Jag testade ett nytt sätt att göra jordgubbsmousse på, istället för att ha socker och gelatin i så hade jag gelésocker. Gick ganska bra men blev något lös i konsistensen.


MIF:s riktiga logga ser ni nedanför, är resultatet godkännt?



Recept på mitt jordgubbsmousse försök (till 1 lager)

350 g jordgubbar
1,5 dl gelésocker
2 msk marsanpulver
1,5 dl vispgrädde.

Mosa jordgubbarna till den konsistens du vill ha, jag mosade inte jättenoga då jag tycker det är gott med lite bitar i. Tillsätt gelésocker och koka upp, låt koka ca ½ minut. Låt svalna. Tillsätt marsanpulver och rör runt (mängde beror lite på hur fast jordgubbsmoset blev när det svalnade). Tillsätt sedan vispad grädde. Klart! Den blev riktigt god och var så lätt att göra.



måndag 12 juli 2010

Trevlig sommar




Innan min underbara Hannes slutade på dagis inför sommaren bjöd han på denna tårta. Den innehöll passionsfruktsmousse och vaniljgrädde. Täckt i sp och dekorationer i sp, mp och marsipan. Fjärilarna är oblat.



De små nyckelpigorna är gjorda i marsipan, detsamma med de röda kvadraterna under bokstäverna. Båda röd och svart är mycket svårt att färga in själv, därför väljer jag att använda färdigfärgad.